Auto – Rijbewijs B

Theorie

De theoriecursus kan je volgen in de rijschool of via zelfstudie. Examen kan u afleggen in een erkend examencentrum (afspraak maken online). Het examen blijft 3 jaar geldig.
Indien men 2x niet geslaagd is voor het theoretisch examen, dient men een cursus te volgen in een erkende rijschool ( 12uur verplicht).

Praktijk

Zonder begeleider (voorlopig rijbewijs 18 maand)

Je moet minstens 20 uur rijles volgen én 18 jaar zijn alvorens dit voorlopig rijbewijs kan afgehaald worden. Gedurende deze lessen overlopen we alles wat je moet beheersen om alleen te rijden. Na deze opleiding moet je uiteraard zoveel mogelijk oefenen zodat je automatismen en verkeersinzicht verwerft. Het voorlopig rijbewijs is maximum 18 maand geldig, binnen deze tijd moet je het examen afleggen. Dit kan in een erkend centrum vanaf 5 maanden stageperiode. Als je 2 x niet geslaagd bent, ben je verplicht om opnieuw 6 uren praktijkles te volgen. Rijd je tóch met een begeleider staat deze niet vermeld op het voorlopig rijbewijs.

Met begeleider (voorlopig rijbewijs 36 maand)

Je kan dit rijbewijs afhalen vanaf 17 jaar. Het voorlopig rijbewijs is maximum 36 maand geldig, binnen deze tijd moet je het examen afleggen. Dit kan in een erkend centrum vanaf 18 jaar en na minimum 5 maanden stageperiode. Als je 2 x niet geslaagd bent, ben je verplicht om 6 uren praktijkles te volgen.

Vormingsmoment: Een kandidaat-bestuurder die sinds 1 maart 2024 start met een ‘voorlopig rijbewijs met begeleider’, moet een begeleider hebben die een opleiding van 3 uur heeft gevolgd bij een erkende rijschool of een erkende lesgever. Het vormingsmoment moet u als begeleider minstens 5 maanden voor het praktijkexamen van uw kandidaat-bestuurder gevolgd hebben en is 10 jaar geldig.

Stageperiode is terug 5 maanden ipv 3 maanden. (Ook voor voorlopig rijbewijs van 18 maand)

We bieden verschillende pakketten aan om u op weg te helpen:

Basispakket:

6 uur rijles met het doel om de kandidaat-bestuurder een start te geven om te oefenen met begeleider.

Examenpakket:

7 uur rijles met examenbegeleiding: U gaat met een wagen en een instructeur van de rijschool naar het examencentrum. De rijschool zorgt voor alle afspraken. Tijdens de voorafgaande lesuren, wordt de kandidaat volledig klaar gestoomd voor het rijbewijs. Je wordt geëvalueerd op je stuur-, rem- en kijktechniek. U gaat met de instructeur het examenparcours verkennen met extra aandacht voor de moeilijke plaatsen.

Manoeuvres worden geïntegreerd in de proef op de openbare weg.


Extra lessen zijn steeds mogelijk! Eerst opleiding, dan ervaring! Veiligheid staat op de eerste plaats!

Een begeleider moet minstens 8 jaar een rijbewijs hebben en de laatste 3 jaar geen verval van het recht tot sturen opgelopen hebben. (max. 2 begeleiders).

Met een voorlopig rijbewijs mag je op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond niet tussen 22 uur en 6 uur rijden. Ook niet op de vooravond van wettelijke feestdagen en wettelijke feestdagen zelf. (Wél overdag, dus wél tussen 6u en 22u!)

Opgepast: 1ste jaar is nultolerantie !!!
Bij een overtreding van de 3de of de 4de graad vervalt je rijbewijs en ben je verplicht om opnieuw een theoretisch- en praktisch examen af te leggen.

Overtuigd? Wij helpen je graag verder!

Privacy & Cookies: Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, ga je akkoord met ons privacy beleid.